Recept voor zelfgemaakt
"Italiaans" ijs

Mascarpone is een onmisbaar ingrediënt voor een geslaagde Italiaanse tiramisu. Zoet, hartig, met fruit, er is veel mogelijk in combinatie met andere recepten en seizoensingrediënten. U blijft versteld staan! Hebt u er wel eens aan gedacht zelf "Italiaans" ijs te maken? Heerlijk romig ijs dat u met of zonder ijsmachine kunt maken! Het kost een paar minuten voorbereiding en een paar uur in de vriezer, en klaar is kees... Probeer het eens !

Advies : Als u het ijs in de diepvriezer zet, haal het er dan 10 minuten voor het serveren uit zodat het niet te hard is.


Welk materiaal ?

De ijsturbine : hiermee kunt u in ongeveer 30 minuten ijs en sorbets maken die u direct kunt consumeren (als u van een romige textuur houdt). Dit apparaat is heel gebruiksvriendelijk. Een nadeel: Het is een duur apparaat, maar als u een ijsliefhebber bent en vers fruit uit uw tuin kunt plukken, hebt u de investering er al snel terug uitgehaald.

De ijsmachine : minder geraffineerd dan de ijsturbine, maar ook minder duur. Het ijs wordt in 30 minuten stijf, maar voor gebruik moet u bepaalde onderdelen van het apparaat ongeveer 20 uur in de diepvriezer leggen.

Wat als u geen apparaten hebt ? IJs kan ook gewoon zonder speciale apparaten gemaakt worden. Om te voorkomen dat zich ijskristallen vormen, moet het mengsel homogeen zijn. Roer het mengsel tijdens het vriesproces geregeld om (één keer per uur bijvoorbeeld). Na ongeveer 3 uur in de diepvriezer kunt u uw zelfgemaakt ijs consumeren.

Recepten

IJs met mascarpone,
rum en gekarameliseerde walnoten
(4 personen - Bereiding : 20 minuten)

Klop 80 g kristalsuiker en 2 eierdooiers op, voeg 10 cl rum toe en vervolgens 250 g mascarpone Galbani. Roer dit voorzichtig om tot het mengsel homogeen is en giet het over in een bak die u minstens 3 uur in de diepvriezer plaatst. Los ondertussen 125 g kristalsuiker op in 10 cl water en breng dit aan de kook tot een licht gekleurde karamel ontstaat. Doop 75 g walnoten in de karamel, roer ze snel om en leg de walnoten op bakpapier. Haal net voor het serveren het ijs uit de bak en snijd hier mooie plakken van, leg ze op de borden en garneer met de gekaramaliseerde walnoten

Mascarpone-ijs met abrikozen
(4 personen - Bereiding : 15 minuten)

Laat de helft van een blik abrikozen uitlekken. Mix het fruit samen met twee eetlepels sap tot een dikke coulis. Hou vier helften apart voor de afwerking. Apart zetten. Klop de eierdooiers met 100 g suiker op, voeg 250 g mascarpone en de abrikozencoulis toe. Giet dit mengsel in een bak en zet deze minimaal 3 uur in de diepvriezer. Schep 4 bolletjes ijs en doe deze in de kommetjes, garneer met de overgebleven halve abrikozen.

Tip: in de zomer neemt u rijpe, verse abrikozen die u in water kookt met 100 g suiker tot ze zacht zijn. Mix het mengsel.

Meringue-ijs met frambozen
(4 personen - Bereiding : 10 minuten)

Meng 500 g frambozen met 250 g mascarpone en 100 g kristalsuiker. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat deze 1 uur draaien, zet het mengsel daarna minstens 3 uur in de diepvriezer. Breek 4 vanille-meringues in grote stukken. Bedek hiermee de bodem van vier glazen en wissel een laag frambozenijs met een laag meringue af. Garneer met een paar hele frambozen.

IJs met mascarpone, cacao en hazelnoten
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Breek 2 eieren en scheid de eierdooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers met 100 g kristalsuiker en 250 g mascarpone op, voeg vervolgens 20 cl volle melk en 4 eetlepels ongezoete cacao en 100 g grofgehakte hazelnoten toe. Klop het eiwit op tot een wit schuim en voeg het voorzichtig aan het mengsel toe. Giet daarna het geheel in een ijsmachine. Laat de machine gedurende 1 uur draaien en giet het mengsel in een bak die u minimaal 4 uur in de diepvriezer zet. Haal het ijs uit de bak en snij mooie plakken die u op de borden legt. Garneer het ijs eventueel met een beetje gesmolten chocolade en grofgehakte hazelnoten.

IJs met mascarpone, vanille en pecannoten
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Klop snel 250 g mascarpone op in een kom. Snij een vanillestokje in twee
helften en schraap de zaadjes af over de mascarpone. Voeg 10 cl volle
melk en 100 g grofgehakte pecannoten toe. Klop 20 cl volle room op, als
de room stijf begint te worden, voegt u beetje bij beetje 100 g
kristalsuiker toe, blijven kloppen. Als de room stijf is, voegt u deze
voorzichtig toe aan de mascarpone en giet dit mengsel in de
ijsmachine. Laat de machine draaien totdat het ijs zich begint te vormen.
Giet het ijs in een bak en zet ongeveer 2 uur in de diepvriezer.

Chocokokos mascarpone mascarpone-ijs
(4 personen - Bereiding 15 minuten)

Klop snel 250 g mascarpone in een kom op, voeg 2 eetlepels cacao en
10 cl kokosmelk toe en meng alles. Klop 20 cl volle room op, als de room
stijf begint te worden, voegt u beetje bij beetje 100 g kristalsuiker toe,
blijven kloppen. Als de room stijf is, voegt u deze voorzichtig toe aan de
mascarpone en giet dit mengsel in de ijsmachine. Laat de
machine draaien totdat het ijs zich begint te vormen.
Giet het ijs in een bak en zet ongeveer 2 uur in de diepvriezer.

Een beetje geschiedenis over de oorsprong van Italiaans ijs :
Marco Polo zou van zijn reizen naar het Oosten de "sorbetti", een eenvoudig
mengsel van fruit en opgeklopt eiwit, meegenomen hebben, dat als snel de
harten van de Italiaanse adel veroverde. Door het huwelijk van Catherina de
Medici en de graaf van Orléans komt dit gerecht in de 17de eeuw naar
Frankrijk. Tegenwoordig staat het typisch Italiaanse ijs bekend om de romige
smaak omdat het uitsluitend wordt gemaakt van verse kwaliteitsingrediënten.

Na het ijs, gaat u op ontdekking naar de tiramisu